ΣΟΦΑ ΛΟΓΙΑ ΑΠΛΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΤΟΥ ΝΕΟΥ ΕΤΟΥΣ 2022

Με συγκινεί βαθειά, κατανύσσομαι και προσκυνώ τα βήματα των αγίων που ζουν δίπλα μας, μαζί μας, και κανείς ποτέ δεν τους αναγνώρισε... Δακρύζω και συγκινούμαι μπροστά στήν μή ανακηρυγμένη αγιότητα.... Προσκυνώ εκείνους τους αγίους που δεν δαφνοστολίστηκαν ποτέ, μήτε κεριά φώτισαν τις μορφές τους. Που η ιστορία δεν θα γράψει ούτε μία σελίδα για το βίο και τη ζωή τους, μα ο ουρανός θα χαρεί την παρουσία τους. Ὀλους αυτούς που πάσχουν και υποφέρουν, αλλά αντιστέκονται με το γέλιο, το χαμόγελο, την ειρήνη και την ομορφιά της ψυχής τους. Τη ΜΑΝΑ που μεγαλώνει με θυσίες τα παιδιά της, τον ΠΑΤΕΡΑ που αγωνίζεται για να θρέψει τίμια τα παιδιά του. Τους ΝΕΟΥΣ που γεμίζουν με ελπίδα μέσα στην απελπισία της κοινωνίας. Τούς ΑΡΡΩΣΤΟΥΣ που υψώνονται και ζητούν βοήθεια και όλους εκείνους που γελούν ενώ βρίσκονται πάνω στο σταυρό.

Πόσο κουράζεσαι καθημερινά; Πόση ενέργεια σπαταλάς, προσπαθώντας να κερδίσεις την εύνοια και την αποδοχή των άλλων; Εξαντλείσαι στην τρομακτική αγωνία να ακούσεις το «μπράβο, ωραία, τέλεια, σωστά, σε θέλουμε, σε αγαπάμε...». Γίνεσαι μετανάστης στα θέλω των άλλων, επαίτης του «μπράβο»., μία εξαρτησιακή προσωπικότητα, που ζει για τους άλλους και όχι για τη δική σου αλήθεια. Θέλεις να σε αγαπάνε, να σε αναγνωρίζουνε, να σου λένε καλά λόγια. Γίνεσαι ικανός για όλα, αρκεί να εισπράξεις έναν έπαινο. Χίλια άτομα και αν σε επαινέσουνε, αρκεί ένα να σε κρίνει ή να σε κατηγορήσει και μετατρέπεσαι σε μία οδυνηρή ύπαρξη.

Ο άγιος είναι βαθειά ευαίσθητος. Διαθέτει μία πραγματικά ποιητική ευαισθησία που μπορεί να μεταμορφώσει τα πάντα με το άγγιγμά του, «Χοντρές ψυχές δεν θέλει ο Χριστός». Η αγιότητα μαζεύει, αγκαλιάζει και φιλά με πάθος τον περηφρονημένο και δεν ενδίδει στα πλούτη, στο συμφέρον και στις σκοπιμότητες της. Δεν βάζει ταμπέλες, δεν χωρίζει παρά μόνο ενώνει. Είναι η αγάπη του Χριστού που μιλάει από μέσα του, η ξεχασμένη παιδικότητα, το μυστήριο της ζωής, η κένωση, το μεγαλύτερο δώρο του τριαδικού Θεού που δίνεται σε άνθρωπο, εκείνος που ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ και όχι ΦΑΝΤΑΣΤΙΚΑ βιώνει εσωτερικά την αποδοχή του Θεού.

ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΔΕΝ ΔΗΛΩΝΕΙΣ· ΦΑΙΝΕΣΑΙ: Είναι μεγάλο πρόβλημα το να χρησιμοποιούν κάποιοι την εκκλησία για να διαμορφώσουν ένα προφίλ πνευματικό, ώστε να εξασφαλίσουν την αίσθηση δύναμης που δεν βρήκαν στον κόσμο ή εκείνους που με το ένδυμα του ζηλωτή και του Ορθοδόξου «αγωνιστή» προσπαθούν να καλύψουν την επιθετικότητά τους. Είναι ακριβώς αυτό που λέει ο άγιος Ιωάννης της Κλίμακος «ντύνουν με αρετές τις κακίες τους». Γιατί στην εκκλησία δεν σώζεται ο ισχυρός, ο τέλειος, ο καπάτσος, αλλά ο ερωτευμένος με το Θεό και τους ανθρώπους καί ας βρίσκεται στα αζήτητα της εξουσίας. Η παραμόρφωση του εκκλησιαστικού ήθους και η εκπόρνευση λέξεων και εννοιών, έχει γίνει κακή συνήθεια σε όλους τους εγωπαθείς, τους υποκριτές και τους ανέραστους που μη αγαπώντες τον συνάνθρωπο δεν μπορούν να αγαπήσουν ούτε το Θεό, όσο και να τον επικαλούνται.

ΜΕ ΣΩΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΨΥΧΙΚΉ ΥΓΕΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟ 2022